Deze afgelopen weken viel heel pedagogisch Nederland over elkaar heen. #gojofrost of #stopjofrost, dat was de Grote Vraag… Artikelen in de Telegraaf, het Algemeen Dagblad, een item in Editie NL en als uitsmijter nog een artikel in het NRC (en dan heb ik er vast nog wel een paar gemist). Wat een open discussie had kunnen worden over de verschillende opvoedkeuzes die je als ouders kunt maken, met het belang van een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen voorop, werd door de media al snel vermaakt tot een persoonlijke hetze tegen Nanny Jo Frost en het vormen van kampen met voor- en tegenstanders. Logisch, want dat laatste verkoopt nu eenmaal beter.
Maar wel dood- en doodzonde. Want daar was de discussie niet om begonnen. En nee, een hashstag met het woord ‘stop’ erin, is niet zo heel handig gekozen. Vooral niet voor een groep die pleit voor een open communicatie. Maar die hashtag, daar ging het ook helemaal niet om. En om er vervolgens weer een ‘go’ tegenover te zetten, waardoor de discussie wel heel zwart-wit werd, en de hekken tussen de kampen weer ietsje hoger, was nu ook niet bepaald constructief.
En vooral heel vermoeiend voor ouders, leek me. Het werd al snel met de Zwarte Pieten discussie vergeleken, en daar had het zeker wat van weg. Vooral als je de heftige reacties op de verschillende artikelen leest. Ouders en professionals, die allemaal weer verschillend door hun eigen ouders zijn opgevoed. En op dit moment hun enorm hun best doen om hun kinderen het beste mee te geven, met een opvoeding die bij hun kind en hun situatie past. En die daar vooral hun éigen keuzes in moeten maken.
Toch hoop ik dat de discussie, hoe vermoeiend ook, weer wat stof tot nadenken heeft gegeven. Waarom doe je het zoals je het doet? Ben je nog tevreden? Wil je nog dingen anders? Want hoe je het ook doet: als opvoeder heb je een behoorlijk pittige baan. Niks mis mee dus, om daar zo nu en dan eens op te reflecteren. Waarna ik hoop dat we vooral weer verder gaan met waarvoor we zijn ‘aangenomen’: het opvoeden van onze kinderen. Waarbij eigenlijk maar een hashtag écht belangrijk is: #goparents !