Het valt niet mee. Ouder zijn anno bijna 2015. De goedbedoelde opvoedadviezen tuimelen over elkaar heen. Van opa’s en oma’s, de buurvrouw, je beste vriendin, de opvoedbladen en experts. We moeten loslaten! Vasthouden! Strenger worden! Liefdevoller! Naar een opvoedcursus, boeken lezen of (online) in therapie. Of televisie kijken natuurlijk. Want binnenkort komt de Amerikaanse Nanny – oftewel Jo Frost – ook Nederlandse gezinnen uit de brand helpen. Aanleiding voor RTL Late Night om Jo uit te nodigen iets te vertellen over hoe zij dit voor elkaar gaat krijgen. Onder andere door de inzet van haar time-out strategie: op de naughty step, chair of op welk object je kind in het heetst van de strijd dan ook maar even weggezet kan worden. Waar volgens Tischa Neve – ook aan de Late Night tafel – een time-in beter zou werken: je – op dat moment – boze kind juist bij je houden. Begrip tonen voor de emotie en samen zoeken naar een oplossing die wél werkt.
Een discussie die leidde tot de nodige commotie op social media. Over Jo Frost die het niet kon laten haar collega Tischa constant te onderbreken. En dus zelf wel een time-out kon gebruiken. Of een time-in natuurlijk. (Alleen kregen we dus niet helemaal helder wat dat inhoudt. Tischa kreeg tenslotte niet de kans om het te vertellen). Mensen die ‘kampen’ gingen vormen met hashtag: #teamjo. Tischa voor de gelegenheid nieuwe ‘namen’ toedichtten (variërend van muts tot k.twijf). Midas Dekkers die bijval kreeg met zijn biologische vergelijkingen: leer eerst maar eens een cavia of een konijn te houden voor je aan kinderen begint. ‘Het enige zinvolle commentaar van vanavond @MidasDekkers’. Totdat er een olifant kwam met een grote snuit… en die blies het verhaaltje uit… (in de uitzending klonk ineens het geluid van een enorme misthoorn: probleempje met de geluidstechniek).
Wat vond jij er eigenlijk van? Was de vraag die daar al snel op volgde. Van opa’s en oma’s, buurvrouwen, beste vriendinnen en collega experts. Ik vind dat de kern van opvoeden gaat om het goede voorbeeld geven. Dat mensen zich dus wel wat beschaafder op mogen stellen op social media, in plaats van anderen zomaar voor rotte vis uit te maken. Maar verder vind ik vooral dat ouders recht hebben op goede informatie. Zodat ze zelf de keuzes kunnen maken voor manieren van opvoeden die bij hen en hun kinderen passen. Het lastige is dat opvoedprogramma’s als de Nanny ouders vaak onvoldoende houvast geven om thuis met vaardigheden aan de slag te kunnen gaan. Wat vervolgens weer kan leiden tot een gevoel van mislukking. En een programma als RTL Late Night dus ook geen informatie toevoegt, hooguit leidt tot commotie. Tot die misthoorn ook in het hoofd van ouders klinkt. Waarna ze hopelijk weer verder gaan met wat ze eigenlijk al heel goed deden: ‘gewoon het opvoeden van hun kinderen’.
Want uiteindelijk is er maar een echte oplossing en dat is je eigen manier van opvoeden uitdokteren, zegt ook Marieke Henselmans in mijn laatste boek ‘Minipubers!’ “Het is net als bij die film The Life of Brian, waarin Brian allemaal volgers achter zich aan krijgt en zegt: “Jullie moeten niet achter mij aan lopen maar je eigen weg gaan!’ “Wij moeten onze eigen weg gaan! Wij moeten onze eigen weg gaan!” Roepen de volgelingen dan. Je moet als ouder zoeken wat bij je past en de context waarin je opvoedt. Daar is geen snelle oplossing voor. Toch zie je nog wel dat ouders daarop hopen. Wat werkt voor jou? Wat werkt voor je kind? Daar gaat het om. Iedere ouder en ieder kind is anders,” aldus Marieke. Waarbij het dus wel helpt als ouders over goede informatie beschikken, aldus ikzelf. En het natuurlijk nog steeds heel ontspannend kan zijn om op de bank de Nanny te kijken. Maar dan vooral als een soort time-out voor jezelf, als in een ‘even-niet-opvoeden-moment’.